CZK
0 Kč
Nabídka not
Nabídka not
  Novinky Klávesové nástroje Smyčcové nástroje Dechové nástroje Žesťové nástroje Strunné nástroje Bicí nástroje Zpěv a zpěvníky Pěvecké sbory Hudební nauka Hudební dárky Orchestr a soubory   Slevy a doprodeje
Důležité
Máte jakýkoliv problém? Napište nebo zavolejte nám
+420 777 703 088 info@raj-not.cz Doprava zdarma od 1500 Kč Přes 14 tisíc produktů Platba online, převodem i dobírkou
Newsletter
Přidejte se k
6 131 milovníkům hudby
a získejte pravidelné tipy na nové noty a akční nabídky

Souborné vydání sonát pro klavír - Dušek František Xaver

Autor Dušek František Xaver
Kód BA 11513
EAN 9790260107625
Obtížnost Pokročilý
Vydavatel Bärenreiter
Počet stran 65
Jazyk Čeština
Velikost 230x300x10 mm
Dostupnost Skladem poslední 1 ks


- +
336 Kč
Doprava již od 69 Kč | Odesíláme do 24 hodin


Pro uložení produktu do oblíbených je nutné se přihlásit.





Český skladatel František Xaver Dušek (1731-1799) patřil k nejvýznamnějším osobnostem pražského hudebního života 2. poloviny 18. století. Byl váženým skladatelem, klavíristou a především vyhledávaným pedagogem hry na klavír, mezi jeho žáky patřil například Leopold Koželuh.
Ve dvou svazcích nyní vychází souborně všech 21 dochovaných Duškových sonát. Většina z nich přitom byla dosud dostupná pouze prostřednictvím rukopisů a starých tisků. Editor Vojtěch Spurný shromáždil prameny roztroušené po archivech v různých koutech Evropy a pečlivě je porovnal. Sonáty vycházejí vůbec poprvé ve vědecko-kritické edici a jsou v rámci svazku řazeny pokud možno chronologicky. Každý svazek obsahuje také komentář editora k provozovací praxi sonát. Sonáty jsou techniky nenáročné a řada z nich vznikla pravděpodobně pro pedagogické účely.
Obsahem prvního svazku je deset sonát, které byly za Duškova života vydány v nakladatelství Breitkopf. Původní tisky osmi z nich jsou však dnes ztraceny a jedinými prameny pro současnou kritickou edici byly proto dobové opisy skladeb.
Sonáty soustředěné ve druhém svazku nevyšly za Duškova života tiskem a dochovaly se pouze v rukopisech. Část z nich byla sice otištěna ve druhé polovině 20. století, ale nárokům současné ediční praxe nevyhovují. Tři ze sonát druhého svazku vycházejí tiskem vůbec poprvé.

„Duškovy sonáty představují srovnatelnou alternativu k běžně hraným sonatinám a snadným sonátám z let cca 1770–1800. Je zde i několik sonát, které se dobře hodí na úvod recitálu, kam se obvykle zařazují sonáty Scarlattiho nebo Cimarosy.“ (Piano Professional, podzim 2016)



Dušek František Xaver: Soanta I
Dušek František Xaver: Soanta II
Dušek František Xaver: Soanta III
Dušek František Xaver: Soanta IV
Dušek František Xaver: Soanta V
Dušek František Xaver: Sonata VI
Dušek František Xaver: Sonata VII
Dušek František Xaver: Sonata VIII
Dušek František Xaver: Sonata IX
Dušek František Xaver: Sonata X
(Zobrazit více)